Films

In samenwerking met de Lutherse en de Doopsgezinde gemeenten worden in de winter en het vroege voorjaar drie films vertoond. Zij worden begeleid door één van de predikanten van de gemeenten. Plaats: de Mennozaal van de Doopsgezinde kerk, Koningsweg 12 te Alkmaar. Op de laatste bijeenkomst wordt de film gevolgd door een eenvoudige maaltijd.

A late Quartet (2012), regisseur Yaron Zilberman
26 januari, 14.00 uur

Inleiding: ds. Louise Pondman, Doopsgezind predikant
Het vijfentwintigjarige jubileum van het wereldberoemde strijk-kwartet ‘The Fugue’ wordt gevierd met een speciaal concert. Een mooi moment voor Peter, de oudste van hen, om aan te kondigen dat hij wil stoppen met spelen. Althans, zo wil hij het graag doen overkomen. De werkelijke reden is dat hij voorziet dat zijn vioolspel op korte termijn achteruit zal gaan vanwege een ziekte. Dit maakt bij de overige drie leden een hoop emoties los en laat hen nadenken over hun eigen positie binnen de groep.
Het drama stapelt zich langzaam op en het voortbestaan van het kwartet wordt ineens heel onzeker.

Wild (2014), regisseur Jean-Marc Vallée
2 maart, 14.00 uur

Inleiding: ds. Pieter Korbee
Een jonge vrouw Cheryl Strayed besluit om helemaal alleen een wandeltocht van meer dan 1500 kilometer te maken nadat haar moeder overlijdt en haar huwelijk strandt. Zonder ervaring of voorbereiding begint ze aan de zware tocht langs de Pacific Crest Trail, die uiteindelijk haar leven verandert. De film is gebaseerd op de gelijknamige auto-biografische roman van Cheryl Strayed.

 Il y a longtemps que je t’aime (2008), regisseur Philippe Claudel
6 april, 15.30 uur

Inleiding: ds. Yvonne Bos, Luthers predikant
Twee vrouwen ontmoeten elkaar op een vliegveld. Twee zussen. Twee onbekenden. Ze ontmoeten elkaar alsof de één terugkomt van een lange reis en dat is misschien ook wel zo.
Ze hebben elkaar 15 jaar niet gezien. Wat de reden is van Juliette’s afwezigheid wordt ons in de loop van de film steeds meer duidelijk. Voor Juliette zijn de gebeurtenissen uit haar verleden nog steeds zo pijnlijk, dat ze er zelfs met haar zus Lea niet over kan praten. De zussen hebben iets op te lossen, dilemma’s waar beide vrouwen mee te maken krijgen, vragen van schuld en boete, maar zonder dat de regisseur er de nadruk op legt.