Films 2018

Samen met de lutherse en de doopsgezinde gemeente worden in de winter en het vroege voorjaar van 2018 drie films vertoond. Zij worden ingeleid door één van de predikanten. Plaats: de Mennozaal van de Doopsgezinde kerk, Koningsweg 12 te Alkmaar. Op 15 maart wordt de film gevolgd door een eenvoudige maaltijd.

 

Séraphine (2008), regisseur Martin Provost, donderdag 18 januari, 14.00 uur

Inleiding: ds. Yvonne Bos, predikant van de lutherse gemeente

Séraphine Louis is werkster en huishoudster in Noord-Frankrijk. Maar rond haar veertigste jaar begint zij te schilderen. Een opleiding heeft zij niet genoten. Haar werkgeefster vindt het niets. Dan ontdekt een Duitse kunstverzamelaar haar werk. Een naïeve kunst. Hij is onder de indruk en ondersteunt haar om haar talent te ontwikkelen. De eerste wereldoorlog drijft beide uiteen. Veel later wordt het contact tussen deze Duitser en Française hersteld. Hij koopt haar werk. Doch dan stort de wereld zich in een economische crisis en opnieuw breekt in Europa een oorlog uit.

 

An – A sweet taste of life (2015), regisseur Naomi Kawase
15 februari, 14.00 uur

 

Inleiding: ds. Pieter Korbee, predikant van de remonstrantse gemeente

Sentaro, een Japanse kok, heeft een klein restaurant waar hij pannenkoekjes serveert. Ze zijn gevuld met een pasta van zoete rode bonen. Deze vulling heet An. Vooral middelbare scholieren komen bij hem langs. Dan solliciteert een oudere vrouw bij hem, Tokue. Zij leert hem werkelijk An te bereiden. Het wordt een doorslaand succes. Dan wordt bekend dat Tokue aan lepra heeft geleden. De klandizie laat verstek gaan. Tokue besluit weer te gaan. Sentaro gaat echter met één van de scholieren naar haar op zoek.

 

 

Chocolat (2000), regisseur Lasse Hallström
15 maart, 16.00 uur

Inleiding: ds. Louise Pondman-de Wilde, predikant van de doopsgezinde gemeente

Het Franse dorp Lansquenet wordt bestuurd door een autoritaire burgemeester. De bewoners schikken zich onder zijn regiem. Ze passen zich aan, stug en onvriendelijk. Dan huurt een vreemde vrouw een winkeltje en begint er een chocoladezaak. Haar verschijning en het product dat ze verkoopt doen wonderen. Het dorp komt los. De veranderingen worden echter niet door iedereen op prijs gesteld. Er is grote weerstand. Er wordt brand gesticht. Maar uiteindelijk keert alles zich ten goede.