7 september 2019

Wandeling langs de plaatsen van de Nieuwjaarswensen van Frans van Hoeken op 9 februari 2020

Geschreven door Pieter Korbee

Ieder jaar tekent Frans van Hoeken een kerstkaart. Voor familie, vrienden, bekenden en onbekenden. Om elkaar een goede Kerst en een gelukkig Nieuwjaar toe te wensen. De eerste kaarten stammen uit de jaren zestig. Aanvankelijk gebruikte hij beelden van het Laakkwartier in Den Haag. Daar heeft hij na een brand een kerk herbouwd. Maar al spoedig werd de binnenstad van Alkmaar zijn inspiratiebron. Hier tekent hij de bruggen, het water, en vooral – hij is immers architect – gebouwen, gevels, daken en kerken. hun exterieur en steeds meer de binnenruimte. In 2016 verschijnt van deze kaarten een boekje Stadsbeeld Kaarten 1963 – 2015. Het boekje is bij hem verkrijgbaar.

Wie dit boekje doorbladert en de tekeningen bekijkt ziet dat Frans van Hoeken ons niet alleen een gelukkig Nieuwjaar wil toewensen. Hij wil ons ook de schoonheid van de stad laten zien met zijn monumenten. Vaak in de winter, in het donker. Hij wil vastleggen wat verloren gaat: de Dominicuskerk op de Laat en de Art-Decokerk op de Oudegracht met de schitterende glas-in-lood ramen. Soms tekent hij eenvoudige tafereeltjes, de 8 oktoberoptocht in de regen op de Laak, de Nieuwjaarsduik in zee op het strand bij Egmond. Maar bovenal wil hij iets van zijn gevoelen laten zien over het licht dat in de duisternis schijnt; en over het voortschrijden van de tijd: “Als wij elkaar vasthouden dan wordt negentien zeven en tachtig een goed jaar!”

De kerstwens van 2017 wordt gesierd door het interieur van de Remonstrantse Kerk aan het Fnidsen. Dit is een aanleiding om iets van zijn werk in deze kerk te laten zien. De komende tijd worden er tekeningen en aquarellen van hem tentoongesteld. Bovendien zal Frans in de kerkdienst van 8 september een toelichting geven bij vier van de tekeningen. Thema van deze viering: “Waar ik mij thuis voel”. De dienst begint om 10.15 uur. Fnidsen 33 – 37, Alkmaar.

Rondwandeling 9 februari

De aquarellen zijn in de kerk te zien tot 9 februari 2020. Op die dag wordt na de kerkdienst een rondwandeling gemaakt langs de door Frans geschilderde plekken. Tijdens de wandeling wordt ook de synagoge bezocht, een van de gebedshuizen die Frans geschilderd heeft. Daar is een korte rondleiding. Na afloop van de wandeling is er rond 13.00 uur een kop soep in de tuinkamer. Opgave vóór 7 februari bij Leontine Kaptein, 072-533 4118 of
06-478 727 67 of leontinekaptein@yahoo.com.

 

 

Gerelateerd