Films 2019

In samenwerking met de lutherse en de doopsgezinde gemeente worden in de winter en het vroege voorjaar van 2019 drie films vertoond. Zij worden ingeleid door één van de predikanten.

Plaats: Eén van de zalenvan de Doopsgezinde kerk, Koningsweg 12 te Alkmaar. Aanvangstijd telkens 14.00 uur.

 

Clouds of Sils Maria (2014)
Regie: Olivier Assayas

Dinsdag 22 januari, 14 uur

Inleiding ds. Yvonne Bos, predikant van de Lutherse gemeente

Lang geleden heeft Maria Enders uiterst succesvol een rol gespeeld in een toneelstuk. Daarin bracht ze als jongere vrouw haar werkgeefster het hoofd op hol. De rol betekende haar doorbraak als actrice. Nu twintig jaar later wordt ze voor hetzelfde toneelstuk gevraagd. Maar nu in de rol van de werkgeefster. Samen met haar personal assistent trekt Maria zich terug in het Zwitserse dorp  Sils Maria om zich op de rol voor te bereiden. Tijdens dit verblijf gaan werkelijkheid en fictie door elkaar lopen. In het werkelijke leven zien we de patronen van het toneelstuk zich herhalen.

 

 

 

Jane (2017), documentaire
Regie: Brett Morgen

Dinsdag 19 februari, 14 uur

Inleiding ds. Pieter Korbee, predikant van de Remonstrantse gemeente

Jane Goodall is 26 jaar als zij begin jaren zestig wordt uitgenodigd om chimpansees in Tanzania te bestuderen. Ze is volstrekt onervaren, maar is gepassioneerd door dit werk en ze heeft een open geest. Aanvankelijk gaat zij samen met haar moeder de wildernis in, daarna met de Nederlandse filmer Hugo van Lawick.  Tussen deze twee klikt het. Hij maakt heel veel beeldmateriaal. Jane is de eerste die op deze wijze het gedrag van de apen bestudeerd. Het is pionierswerk. Ze doet heel bijzondere waarnemingen. Het beeldmateriaal van Hugo van Lawick heeft jaren opgeslagen gelegen voor  het weer teruggevonden werd. In 2014 kreeg Brett Morgen de opdracht daaruit een film samen te stellen. Philip Glass schreef de muziek, de ouder geworden Jane Goodall geeft het commentaar

 

 

Le grand Voyage (2004)
Regie: Ismaël Ferroukhi

Dinsdag 19 maart, 14 uur

Inleiding: ds. Louise Pondman-de Wilde, predikant van de Doopsgezinde gemeente

Vader en zoon, en zulke verschillende levens. De vader is voor werk uit Marokko naar Frankrijk gekomen. Hij is een traditioneel gelovige islamiet gebleven. Hij onderhoudt de regels van de Islam en wil de bedevaart naar Mekka maken. De zoon leeft in het Westen. Hij heeft een Franse vriendin, drinkt alcohol. Dan vraagt de vader hem naar Mekka te rijden. Vliegen wil hij niet, een rijbewijs heeft hij niet. De zoon gaat met tegenzin akkoord. Een generatiekloof. Maar de vader heeft zo zijn bedoelingen. Langzaam, heel langzaam komen die twee tot elkaar.